Ars Nova Copenhagen: One Foot in Eden / Oslo

Mandag den 5. juni 2023 kl. 20:00
Pris: NOK 300

Velkommen til The Nordic Choir Expedition 2023 en nordisk festival for kormusik, som afholdes af Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkor og Ars Nova Copenhagen. Festivalen afholdes første uge af juni i Oslo, Helsinki, Stockholm og København.

Ars Nova Copenhagen præsenterer et program der udforsker det komplekse forhold mellem mennesket og naturen. Gennem værker fra forskellige historiske perioder undersøges det, hvordan vores skiftende forhold til naturen afspejles i musikken.

Titlen på koncerten kommer fra Nicolas Maws One foot in Eden still I stand (1990), der er en smuk og hjerteskærende refleksion over, hvordan industrialiseringen har udfordret vores følelse af samhørighed med naturen. Koncertens to andre nutidige værker, Caroline Shaws gådefulde How to fold the Wind og John Frandsens Weather4Cast, som inkorporerer virkelige vejrudsigter på en prosaisk og ironisk måde, kan måske ses som mere sorgløse udtryk for den samme mere distancerede relation.

Dette perspektiv på naturen får modspil af en række stykker, der bygger på et ældre, mere umiddelbart forhold til den naturlige verden. Planter, dyreliv, vind og vejr bruges her som billeder på komplekse menneskelige følelser som tab, håb, længsel og glæde. Flere af værkerne er enten direkte baseret på traditionelle folkesange fra den engelsktalende verden eller stilistisk inspireret af disse.

Gennem denne rejse af kontraster inviteres vi til at reflektere over vores forhold til naturen, og hvordan vi måske kan genfinde en følelse af samhørighed og nærvær i vores eget liv.

Koncerten dirigeres af gæstedirigent Graham Ross, en af Englands mest efterspurgte unge dirigenter og komponister. Han er medstifter og chefdirigent for The Dmitri Ensemble og kunstnerisk leder af Clare College Choir i Cambridge, og hans omfattende diskografi har høstet mange flotte anmeldelser. Ross er en populær gæstedirigent og har bl.a. samarbejdet med BBC Singers, Malaysian Philharmonic Orchestra og DR VokalEnsemblet. 

 

The Nordic Choir Expedition

Er en nordisk kor-festival, som nu finder sted for tredje gang. Fire af nordens bedste kor og vokalensembler: Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkör og Ars Nova Copenhagen, sætter hinanden stævne i deres respektive hjembyer: Helsinki, Oslo, Stockholm og København. I 2023 har festivalen særligt fokus på mennesket syn på naturen, og vores evne til at tage vare på den. Festivalen er yderligere planlagt som en særligt klimavenlig festival.

Samarbejdet grundlagdes i 2016 med udgangspunkt i Tenso – et europæisk netværk for professionelle kammerkor, som alle ensemblerne er medlemmer af.

I 2023 mødes de fire kor i deres respektive hjembyer Oslo, Stockholm, Helsinki og København. I København afholdes festivalen d. 9. og 10. juni i Trinitatis Kirke og Garnisons Kirke. Billetter til koncerterne koster 175 - 225 kr. Partoutkort til alle fire koncerter koster 500 kr.

Projektet er støttet af Creative Europe og Nordisk Kulturkontakt. Ars Nova Copenhagens deltagelse er desuden støttet af A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Korsangernes Fællesråd og Københavns Musikudvalg.

PROGRAM:

Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver
arr. James Erb: Shenandoah

 

Dirigent: