Kærlighed og Klage

Lørdag den 16. marts 2024 kl. 15:00
Pris: 150 / 100 / 50 (alm. / stud. og pens / U25)
Arrangeret af: Ars Nova Copenhagen

Velkommen til Kærlighed og Klage - Påskens Meditationer med Ars Nova Copenhagen. En forening af kærlighedens og klagesangens dybe emotioner i hjertet af påsketiden. Vi inviterer dig til at deltage i en enestående koncert præsenteret af vokalensemblet Ars Nova Copenhagen.

I Vor Frelser Kirkes fine rum midt på Christianshavn fører ensemblets tolv sangere dig gennem et udvalg af musik, der omfavner påskens meditative ånd, og skaber en atmosfære af eftertænksomhed og skønhed.

Ars Nova Copenhagen dirigeres af ensemblets nye chefdirigent, Sofi Jeannin, der nøje har udvalgt musikken med ensemblets sangere for øje. Koncerten byder blandt andet på Lamentations of Jeremiah af William Byrd, O Crux af Knut Nystedt samt både Tenebrae Responsories og Miserere af James MacMillan. En koncert fyldt med musikalsk ånd, hvor Ars Nova Copenhagens stemmer skaber lydlandskabet. 

Køb dine billetter nu og vær en del af denne musikalske oplevelse. Vel mødt!

James MacMillan er blandt vor tids mest fremtrædende vokalkomponister og blander en stærk religiøs tro med fremragende kompositorisk elegance. Hans Miserere benytter den samme tekst som Allegris populære pendant. Det smukke værk omfavner ordene med både dramatik og smeltende skønhed i forening. MacMillans Tenebrae Responsorier står i gæld til de store renæssancemestre Victoria og Gesualdo. Det er et udfordrende værk, der kræver stort dynamisk mod og harmonisk præcision fra sangerne.
(Hør Ars Nova synge MacMillans Miserere)

Apropos store renæssancemestre præsenterer vi også Lamentations of Jeremiah, Jeremias' Klagesange, af William Byrd. I teksten begræder Jeremias Jerusalems udslettelse og beder folket vende tilbage til deres Gud, hvor de skal finde tryghed og tilgivelse. Det forløses musikalsk af Byrd både ekspressivt og, for perioden, innovativt. Han eksperimenterer med en variation af musikalske skalaer og skaber komplekse forbindelser mellem de forskellige uafhængige melodiske linjer.
(Hør her Byrds fem påskemotetter)

Knut Nystedt døde i 2014, 99 år gammel. I sin levetid formåede han som komponist at passere fra nationalromantisk folklore, over neoklassisk a la de mestrene Hindemith og Poulenc, videre til rendyrket lyrisk ekspressionisme med klangflader og 12-tone clusters, for at ende i en slags nyromantik. O Crux fra 1977 hører til på grænsen mellem det ekspressive og det nyromatiske. Det er et værk, der har inspireret og banet vejen for efterfølgende generationer af komponister som Morten Lauridsen, Ola Gjeilo og Eric Whitacre. Teksten er en poetisk og kærlighedsfyldt beskrivelse af korset, der tilskrives italienske Venantius Fortunatus fra det 5. århundrede.

Ved koncerten synger Ars Nova også mindre værker af Karin Rehnqvist og Zoltan Kodály.

Sofi Jeannin er født i Sverige, hvor hun tilbragte sin barndom og tidlige ungdom. Hun er uddannet sanger fra konservatoriet i Nice og senere Kungliga Musikhøgskolan i Stockholm. Ved Royal College of Music i London studerede hun kordirektion, som hun efterfølgende har undervist i på samme sted. Hun spænder repertoiremæssigt meget bredt og fremhæves for sin usædvanligt distinkte og smukke direktionsteknik og fine musikalitet. Ars Novas samarbejde med Sofi Jeannin blev tyvstartet allerede i september 2023 med tre koncerter med et rent fransk program, men nu er det officielt. Samarbejdet vil strække sig minimum til udgangen af sæsonen 2026/27.

Ars Nova Copenhagen blev grundlagt i 1979 og blev frem til 1995 ledet af den danske dirigent og komponist Bo Holten, hvis banebrydende ideer om et repertoire, omfattende både tidlig og ny musik, hjalp med at etablere ensemblets position både i Danmark og internationalt. Tamás Vetö, som efterfulgte Holten i 1995, dirigerede bl.a. en lang række meget roste koncertopførelser og indspilninger af ny dansk musik. Fra begyndelsen af dette århundrede og frem til 2023 blev ensemblet ledet af Paul Hillier, der med sit kunstneriske udsyn og sin kompromisløshed løftede Ars Nova Copenhagen til det høje niveau, hvor gruppen befinder sig i dag. Sofi Jeannin er i 2024 tiltrådt som gruppens nye chefdirigent. Ars Nova har netop taget hul på en ny fireårig kontraktperiode som specialensemble med driftsstøtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik. Det er således sikret, at ensemblet – nu med Sofi Jeannin i spidsen – fortsat vil udbrede vokalmusik på højeste niveau til publikum med hang til stemmer og stemning.

Psst!
Du har mulighed for at komme til åben prøve med Ars Nova Copenhagen. Det finder sted tirsdag d. 12. marts i Lutherkirken, Randersgade 5 på Østerbro i København. Yderligere information her.

PROGRAM:

Hemlig stod jag en morgon Traditionel svensk, arr. Susanne Rosenberg
Stabat mater Zoltán Kodály (1882-1967)
Lamentations of Jeremiah William Byrd (1543-1623)
Tenebrae responsories  James MacMillan (1959*)
Miserere James MacMillan
I lift my hands Karen Rehnqvist (1957*)
O Crux Knut Nystedt (1915-2014)

Dirigent: