Ars Nova Copenhagen og fælleskoncert / Stockholm

Onsdag den 7. juni 2023 kl. 18:00

The Nordic Choir Expedition 2023 er en nordisk festival for kormusik, som afholdes af Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkor og Ars Nova Copenhagen. Festivalen afholdes første uge af juni i Oslo, Helsinki, Stockholm og København.

Denne koncert udforsker det komplekse forhold mellem mennesket og naturen. Gennem værker fra forskellige historiske perioder undersøges det, hvordan vores skiftende forhold til naturen afspejles i musikken. Efter pausen opfører alle fire kor sammen den ukrainsk-estiske komponist Galina Grigorjevas nye værk "Between the Earth and the Skies". 

 

One foot in Eden

Titlen på koncerten kommer fra Nicolas Maws One foot in Eden still I stand (1990), der er en smuk og hjerteskærende refleksion over, hvordan industrialiseringen har udfordret vores følelse af samhørighed med naturen. Koncertens to andre nutidige værker, Caroline Shaws gådefulde How to fold the Wind og John Frandsens Weather4Cast, som inkorporerer virkelige vejrudsigter på en prosaisk og ironisk måde, kan måske ses som mere sorgløse udtryk for den samme mere distancerede relation.

Dette perspektiv på naturen får modspil af en række stykker, der bygger på et ældre, mere umiddelbart forhold til den naturlige verden. Planter, dyreliv, vind og vejr bruges her som billeder på komplekse menneskelige følelser som tab, håb, længsel og glæde. Flere af værkerne er enten direkte baseret på traditionelle folkesange fra den engelsktalende verden eller stilistisk inspireret af disse.

Gennem denne rejse af kontraster inviteres vi til at reflektere over vores forhold til naturen, og hvordan vi måske kan genfinde en følelse af samhørighed og nærvær i vores eget liv.

Koncerten dirigeres af gæstedirigent Graham Ross, en af Englands mest efterspurgte unge dirigenter og komponister. Han er medstifter og chefdirigent for The Dmitri Ensemble og kunstnerisk leder af Clare College Choir i Cambridge, og hans omfattende diskografi har høstet mange flotte anmeldelser. Ross er en populær gæstedirigent og har bl.a. samarbejdet med BBC Singers, Malaysian Philharmonic Orchestra og DR VokalEnsemblet. 

 

Fælleskoncert: Between the Earth and the Skies

Det Norske Solistkor, Helsinki Kammerkor, Eric Ericsons Kammerkor og Ars Nova Copenhagen opfører Between the Earth and the Skies et nyt værk i fem satser bestilt særligt til festivalen af den ukrainske komponist Galina Grigorjeva. Ensemblerne synger først en sats hver, og til slut mødes alle firs sangere i en mægtig afsluttende sats.

Between the Earth and the Skies er baseret på tekster af bl.a. Tranströmer, Katti Fredriksen og A. W. Yrjänä, Sara Teasdale, der på fire forskellige sprog reflekterer over livets eksistentielle spørgsmål, og hvordan vi kan finde en måde at redde kloden til de kommende generationer. Grigorjeva fortæller om sine tanker bag værket: “Vi må lære at elske. Ellers kan ikke forstå sandheden om naturens skønhed i dens dybeste forstand. Uden kærligheden kan vi ikke tage varer på den skrøbelige verden, som vi har ansvaret for.”

 

The Nordic Choir Expedition

Er en nordisk kor-festival, som nu finder sted for tredje gang. Fire af nordens bedste kor og vokalensembler: Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkör og Ars Nova Copenhagen, sætter hinanden stævne i deres respektive hjembyer: Helsinki, Oslo, Stockholm og København. I 2023 har festivalen særligt fokus på mennesket syn på naturen, og vores evne til at tage vare på den. Festivalen er yderligere planlagt som en særligt klimavenlig festival.

Samarbejdet grundlagdes i 2016 med udgangspunkt i Tenso – et europæisk netværk for professionelle kammerkor, som alle ensemblerne er medlemmer af.

I 2023 mødes de fire kor i deres respektive hjembyer Oslo, Stockholm, Helsinki og København. I København afholdes festivalen d. 9. og 10. juni i Trinitatis Kirke og Garnisons Kirke. Billetter til koncerterne koster 175 - 225 kr. Partoutkort til alle fire koncerter koster 500 kr.

Projektet er støttet af Creative Europe og Nordisk Kulturkontakt. Ars Nova Copenhagens deltagelse er desuden støttet af A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Korsangernes Fællesråd og Københavns Musikudvalg.

PROGRAM:

Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver
arr. James Erb: Shenandoah

pause

Galina Grigorjeva: Between the Earth and the Skies

 

Dirigent: