Ars Nova Copenhagen: One Foot in Eden / Helsingør

Søndag den 11. juni 2023 kl. 15:00
Pris: 100 kr.
Arrangeret af: Helsingør Domkirke

Ars Nova Copenhagen dykker ned i det komplekse forhold mellem mennesket og naturen gennem musikkens fortryllende univers, med et spektrum af værker fra forskellige tidsaldre, der reflekterer vores skiftende forhold til naturen.

Titlen på koncerten kommer fra "One foot in Eden still I stand" af Nicolas Maw. Stykket bærer i sig et smerteligt smukt billede af, hvordan industrialiseringen har udfordret vores forbindelse til naturen. Maws komposition væver længslen efter tabte paradis i barndommen sammen med vores mistede forbindelse til naturens rige.

Maws værk får modspil af to moderne stykker, der leger med vores sanser og minder os om, at vi er en del af en større, skøn og uforudsigelig naturkraft. Caroline Shaws gådefulde "How to fold the Wind" omslutter dig med mystike klange, mens John Frandsens "Weather4Cast" skaber et ironisk og legende perspektiv på vores distancerede forhold til vejret. Frandsen bringer endda virkelige vejrudsigter ind i musikken på en poetisk og underfundig måde!

Men der er også plads til musik, der bygger på en ældre og mere intuitiv forståelse af den naturlige verden. Her bliver planter, dyreliv, vind og vejr symbolske udtryk for vores inderste følelser af tab, håb, længsel og glæde. Nogle af disse værker er inspireret af traditionelle folkesange fra den engelsktalende verden og væver en tråd mellem fortidens og nutidens udforskning af vores forhold til naturen.

Gennem denne koncertoplevelse inviteres publikum til at udforske sin egen forbindelse til naturen, dykke ned i refleksionen over vores tabte samhørighed og måske genfinde en gnist af nærhed og forståelse for det dyrebare i vores eget liv.

Program

Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver
arr. James Erb: Shenandoah

 

Medvirkende

Ars Nova Copenhagen
Graham Ross, dirigent

Ars Nova Copenhagen blev grundlagt i 1979 og har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden. Med en årlig koncertsæson i København, adskillige koncerter i det øvrige Danmark og tilbagevendende turnéer verden over er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde.

Ensemblet dirigeres ved denne koncert af gæstedirigent Graham Ross, en af Englands mest efterspurgte unge dirigenter og komponister. Han er medstifter og chefdirigent for The Dmitri Ensemble og kunstnerisk leder af Clare College Choir i Cambridge, og hans omfattende diskografi har høstet mange flotte anmeldelser. Ross er en populær gæstedirigent og har bl.a. samarbejdet med BBC Singers, Malaysian Philharmonic Orchestra og DR VokalEnsemblet. 

Koncerten er den anden i en serie på fire koncerrter med Ars Nova i Helsingør i 2023. De to næste koncerter er: 

Onsdag den 27. september 2023 kl. 19.30 i Helsingør Domkirke
"Franske toner!"

Søndag den 10. december 2023 kl. 15.00 i Sct. Mariæ Kirke
"A Ceremony of Carols"

Koncerterne er støttet af William Demant Fonden, Helsingør Kommune, Helsingør Domkirke og Sct. Mariæ Kirke.

PROGRAM:

Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver arr. James Erb: Shenandoah

Dirigent: