Helsinki Kammerkor og fælles festivalkoncert / The Nordic Choir Expedition

Fredag den 9. juni 2023 kl. 20:00
Pris: 225 kr.

Velkommen til korfestivalen The Nordic Choir Expedition 2023. Festivalens første aften sluttes med en flot dobbeltkoncert, hvor vi først møder Helsinki Kammerkor under ledelse af dirigent Nils Schweckendiek, hvor efter de fire kor som deltager i festivalen sammen opfører et nyskrevet værk af den ukrainske komponist Galina Grigorjeva. En unik mulighed for at høre fire af skandinavernes bedste kor synge sammen. 

Helsinki Kammerkor: a sea change 

Koncerten undersøger de mange facetter af menneskets forhold til naturen. Fra simpel nydelse af skønheden i verden omkring os til havets livsfarlige styrke; fra havet som metafor for vores inderste følelser til naturens standfasthed over for menneskelig dårskab og ødelæggelse, undersøges kvinders og mænds interaktion med deres omgivelser fra forskellige vinkler. William Shakespeares ord i The Tempest egner sig til genfortolkning i sammenhæng med klimaændringer: "Magterne, der forsinker uden at glemme, har / ophidset havene og kysterne, ja, alle skabninger, / mod din fred ."

 

Fælleskoncert: Between the Earth and the Skies

Det Norske Solistkor, Helsinki Kammerkor, Eric Ericsons Kammerkor og Ars Nova Copenhagen opfører Between the Earth and the Skies et nyt værk i fem satser bestilt særligt til festivalen af den ukrainske komponist Galina Grigorjeva. Ensemblerne synger først en sats hver, og til slut mødes alle firs sangere i en mægtig afsluttende sats.

Between the Earth and the Skies er baseret på tekster af bl.a. Tranströmer, Katti Fredriksen og A. W. Yrjänä, Sara Teasdale, der på fire forskellige sprog reflekterer over livets eksistentielle spørgsmål, og hvordan vi kan finde en måde at redde kloden til de kommende generationer. Grigorjeva fortæller om sine tanker bag værket: “Vi må lære at elske. Ellers kan vi ikke forstå sandheden om naturens skønhed i dens dybeste forstand. Uden kærligheden kan vi ikke tage vare på den skrøbelige verden, som vi har ansvaret for.”

Medvirkende

Det Norske Solistkor er et af Norges ledende ensembler og blandt de førende kammerkor i Europa. Solistkoret kendetegnes ved ubesværet at bevæge sig imellem det klassiske/romantiske repertoire og samtidsmusikken med regelmæssige afstikkere til det nationalromantiske og folke-musikalske. Solistkoret blev dannet i 1950 af komponisten Knut Nystedt, der dirigerede koret i 40 år. I 1990 overtog Grete Pedersen, som fortsat er korets kunstneriske leder.

Helsingin kamarikuoro (Helsinki Kammerkor) stiftedes i 1962 som Den Finske Radios Kammerkor og antog sit nuværende navn i 2005. Korets brede repertoire spænder over musik fra renæssancen til nutiden, og særligt arbejdet med ny musik høster stor anerkendelse. Koret optræder regelmæssigt ved festivaler i Finland og i udlandet og samarbejder med symfoniorkestre og instrumentale ensembler. Ensemblet dirigeres af Nils Schweckendiek.

Eric Ericsons Kammarkör blev grundlagt i 1945 af Eric Ericson og har siden da været et af Sveriges mest betydningsfulde og værdsatte kor, ligesom det internationalt hører til i den absolutte elite af professionelle ensembler. Den store nysgerrighed, der karakteriserede Eric Ericson, gjorde, at repertoiret gennem årene blev meget varieret: Fra den elskede svenske korlyrik til udfordrende avantgarde, jazz og barokmusik. Og koret fortsætter med at forvalte og udvikle denne arv.

Ars Nova Copenhagen blev grundlagt i 1979 og har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden. Med en årlig koncertsæson i København, adskillige koncerter i det øvrige Danmark og tilbagevendende turnéer verden over er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde.

The Nordic Choir Expedition er en nordisk kor-festival, som nu finder sted for tredje gang. Fire af nordens bedste kor og vokalensembler: Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkör og Ars Nova Copenhagen, sætter hinanden stævne i deres respektive hjembyer: Helsinki, Oslo, Stockholm og København. I 2023 har festivalen særligt fokus på mennesket syn på naturen, og vores evne til at tage vare på den. Festivalen er yderligere planlagt som en særligt klimavenlig festival.

 

Samarbejdet grundlagdes i 2016 med udgangspunkt i Tenso – et europæisk netværk for professionelle kammerkor, som alle ensemblerne er medlemmer af.

I 2023 mødes de fire kor i deres respektive hjembyer Oslo, Stockholm, Helsinki og København. I København afholdes festivalen d. 9. og 10. juni i Trinitatis Kirke og Garnisons Kirke. Billetter til koncerterne koster 175 - 225 kr. Partoutkort til alle fire koncerter koster 500 kr.

Projektet er støttet af Creative Europe og Nordisk Kulturkontakt. Ars Nova Copenhagens deltagelse er desuden støttet af A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Korsangernes Fællesråd og Københavns Musikudvalg.

PROGRAM:

Antonin Dvorak: Songs of Nature (V Přírodě) op. 63

Evelin Seppar: Seesama meri

Jonathan Harvey: Marahi

Perttu Haapanen: Strophes II

Joel Järventausta: There will come soft rains

Frank Martin: Songs of Ariel

Pause

Fælles opførelse: Galina Grigorjeva: Between the Earth and the Skies (Danmarkspremiere)

Dirigent:

Sopran:

Alt:

Tenor:

Bas: