skønsang fra ens eget indre kirke

Requiem
Peter Dürfeld, Kristeligt Dagblad
Onsdag, 11. april

Fire stjerner ud af seks

I stigende grad går det op for denne anmelder, at mange musikalske oplevelser hænger forunderligt sammen med, hvad vi gennem vores tilværelse har modtaget af påvirkninger og indtryk - det svarer vist til det, visse dansklærere plejer at kalde konnotationer.

" Requiem" er titlen på en cd, der kombinerer musik af den flamske renæssancemester Johannes Ockeghem ( cirka 1410-1497) med stykker af den nulevende danske komponist Bent Sørensen. Dirigenten for Ars Nova Copenhagen, englænderen Paul Hillier, har opfordret Sørensen til at skabe en helhed af den ufuldstændige requiemmesse, Ockeghem havde arbejdet på i slutningen af 1400-tallet, og nogle satser, Sørensen selv havde skabt i årene mellem 1985 og 2005.

Hvor godt det er lykkedes, har man lejlighed til at opleve på cd'en fra Dacapo, hvor Hillier dirigerer sine fremragende sangere, en snes stykker af slagsen, der dog ikke alle går igen fra afsnit til afsnit, idet der er en betydelig tidsmæssig afstand mellem nogle af optagelserne. De i alt 11 satser - med den korte " Agnus Dei" som et inderlighedens højdepunkt, fornemt sunget af Else Torp - danner en forunderlig helhed, og man kan ikke andet end beundre Hilliers og Sørensens sikre stilsans. Det er lykkedes at foretage en nænsom restaurering af et ældgammelt værk.

Det er en plade, som nogle musikelskere måske nok vil opleve som arkaisk og stillestående, ja, måske ligefrem tangerende det kedelige. Man sidder og lytter til en skønsang, der synes at føre en tilbage til for længst glemte kirkebesøg - måske en formiddag for årtier siden, hvor man tilfældigt kom forbi Grundtvigskirken og trådte ind i rummet for at samle sine tanker, måske helt tilbage til ens barndom, til en lille landsbykirke i Vestjylland, hvor ens mormor havde taget en med til andagt. Måske er pointen med denne særprægede, men også meget smukke plade, at den - hvis man vil tilgive mig en noget forblommet vending - byder på skønsang fra ens indre kirke.

Mere substantiel information kan nysgerrige læsere hente i det forbilledlige teksthæfte, hvor man dels kan læse mere om tilblivelsen af værket, dels læse teksterne i deres helhed, både på latin, engelsk og dansk.