Christus Resurrexit

Søndag den 29. marts 2015 kl. 19:30
Arrangeret af: Rungsted Kirke
Med udgangspunkt i opstandelsen giver koncerten et indblik i den bemærkelsesværdigt opfindsomme musik fra Trent Codices, skrevet omkring 1450-1465, og bevaret i Castello del Buonconsiglio i Trent. Programmet er sammensat og ledes af Kees Boeke, der er en af verden førende kapaciteter inden for middelalder- og renaissancemusik. Han skriver om programmet:
 
"Den første gruppe af 6 stykker er baseret på sangen "Pange Lingua", en salme skrevet af St Thomas Aquinas (1225-1274) til festen for Corpus Christi. Den synges også skærtorsdag, under processionen fra kirken til det sted, hvor den allerhelligstes sakramente gemmes indtil langfredag. De fleste af disse kompositioner er anonyme, men to er af Johannes Touront og Guillaume Dufay.
 
Derefter er der en anonym messe bygget på "Surrexit Christus", som er en cantus firmus. I det tysktalende Sudtirol, som Trent tilhørte dengang, var den kendt under titlen "Christi ist erstanden". Melodien var populær i tysktalende lande helt frem til Johann Sebastian Bachs tid.Messen er vævet sammen med forskellige motetter bygget på samme melodi, igen skrevet af forskellige anonyme komponister, sandsynligvis af sydtysk og østrigsk herkomst.
 
Programmet afrundes af to introitus kompositioner af Heinrich Isaac, hvis fødsel fandt sted i den periode, hvor Trent repertoiret er komponeret. En 4-stemmig version fra hans berømte samling fra Propria, "Choralis Constantinus", kombinerer "Resurrexi" hymnen med den der hører til "Surrexit Christus", som messen er bygget på. Den monumentale 6-stemmige version, der lukker programmet, er fra et manuskript der findes i Bayerische Staatsbibliothek."

PROGRAM:

1. del: Pange Lingua  
6 stykker fra "Pange Lingua"  
2. del: Messe  
Henricus Isaac (c. 1450-1517) Introitus: "Resurrexi"
Anonym (c. 1462-1464) Kyrie fra Christus Surrexit
Anonym Christ ist erstanden (for fire stemmer)
Anonym Christ ist erstanden (for tre stemmer)
Anonym (c. 1462-1464) Gloria og Credo fra Christus Surrexit
Anonym Christ ist erstanden (for tre stemmer)
Anonym Christ ist erstanden
Anonym (c. 1462-1464) Sanctus fra Christius Surrexit
Heinrich Isaac Intritus for 6 stemmer

Dirigent: