I Shall Feed My Eyes

Søndag den 17. oktober 2021 kl. 20:00
Pris: 195,-
Arrangeret af: VEGA - Musikkens hus
Læs anmeldelser

’I shall feed my eyes’ er et nyskabende vokalværk af den unge prisbelønnede komponist Signe Lykke, hvor Ars Novas akustiske stemmers fysiske grænser udfordres, manipuleres og spejls i mødet med specialdesignede elektroniske elementer udført af Anders Stig Møller (Turboweekend).

Signe Lykke skriver selv om sit værk: ”Vi overvåger – og våger over – hinanden som medmennesker. Vi spejler os selektivt i højpolerede glansbilleder på de sociale medier og søger efter anerkendelse i tal. Algoritmer styrer vores almene sundhed når vi tracker skridt, måler puls og kvantificerer søvn. Synlighed har fået en helt ny betydning - jo flere øjne der ser, jo bedre. ’I shall feed my eyes’ er en rejse ind bag skærmens mørke. Ars Nova repræsenterer på den ene side en smuk version af sig selv, der stræber efter akustisk perfektion, mens der samtidig parallelt eksisterer en digital virkelighed, som ved distraktion bliver uarbejdsdygtig og afslører det uperfekte. Værket består af en lang række spejlinger og talrækker, kun afbrudt af en enkeltstående tilbagevendende melodi - et digitalt fodspor der snor sig ind og ud gennem værket - et ekko fra en svunden tid, hvor Narcissos forelsker sig i sit eget spejlbillede for efterfølgende at dø.”

Ved koncerten synger Ars Nova også ’How to Fold the Wind’ af den amerikanske Pulitzer-vindende komponist Caroline Shaw. Hun er kendt for sin eksperimenterende tilgang til stemmen, der omfatter tale, hvisken, suk, mumlen, ordløse melodier og nyskabende vokale effekter. Hun er selv sanger, og det fornemmes i den fine omgang, hun har med stemmens udtryk.

’How to fold the wind’ er inspireret af origami, kunsten at folde det simple og enkle papir til den komplekse figur. Værket indledes næsten ordløst med vejrtrækning og lader nogle enkle akkorder folde sig let dissonerende ind i hinanden. Ordene ”fold and unfold” peger på hele værkets ramme: at lade musikkens enkeltdele – stemmerne, ordene, harmonierne – folde sig ind og ud af hinanden. Det kunne sågar også pege på vejrtrækningen. Livets udgangspunkt. Og sangens udgangspunkt.

OPVARMNING VEGA

Den internationalt anerkendte accordeonist Bjarke Mogensen varmer op ved koncerten.

Bjarke Mogensen har siden han i en ung alder debuterede i en tv-udsendelse på ZDF som solist med München Symfonikerne markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark. Mange husker nok Bjarke Mogensen som vinder af DR’s klassiske musikkonkurrence “Spil for livet”, hvor han overraskede både seere og jury med sit usædvanlige instrument og musikerskab. Hans unikke beherskelse af instrumentet har siden bragt ham rundt i hele verden, hvor han har gæstet koncerthuse som Concertgebouw i Holland, Carnegie Hall i New York, samt Barbican Hall i London.

Koncerten er forstærket.

Dørene åbnes klokken 19.00

Projektet har modtaget særlig støtte fra:
Augustinus Fonden, Statens Kunstfond og Kodas Kultur.

PROGRAM:

Signe Lykke I shall feed my eyes
Caroline Shaw How to fold the wind

Dirigent:

Gæster:

  • Når luft bliver til kraft

    Lille VEGAs intime rum dannede rammerne for innovativ vokallyd i stort format, da Ars Nova og dirigent Paul Hillier kombinerede forløsende origamisanselighed fra Caroline Shaw med Signe Lykkes dystopiske digitalspejlinger med klar intonation og imponerende musikalsk overskud.

    Seismograf